Loading...
Hoe werkt het? 2018-02-26T18:30:16+00:00

Wateroverlast of overstroming? Wij kunnen je helpen

Werking van de Tubebarrier

De Tubebarrier bestaat uit een buis/tunnel van een flexibel materiaal met aan de voorzijde een slab. Aan de voorzijde van de Tubebarrier bevindingen zich ‘gaten’ waardoor de buis gevuld wordt met water. De slab  kan verankerd of verzwaard worden  aan het begin van de slab. Hierdoor voorkomen we het zogenaamde “piping” dit kan de werking van de Tubebarrier ondermijnen.

Het principe van de Tubebarrier:

Werking tubebarrierZodra het opkomende water over de slab heen gaat heeft de slab een natuurlijke druk van het water op zich liggen. Hierdoor ontstaat er een vacuüm onder de slab. Wanneer het opkomende water de Tubebarrier heeft bereikt zal de deze zich vullen. De Tube vult zich door de wet van communicerende vaten. Het water in de buis staat net zo hoog als het water in de rivier. Wanneer het water zich teruggetrokken heeft leegt de Tubebarrier zich automatisch ook. Hierna is het vrij eenvoudig om de waterkering op te ruimen voor een volgende keer.

De Tubebarrier is vernieuwend en kan de zandzak of andere toepassingen vervangen. Onder andere dijken kunnen met een eenvoudige handeling verhoogt worden en hiermee veiliger gemaakt worden zonder dat er zandzakken, elektriciteit, perslucht of water nodig is. We maken juist van het opkomende water gebruik om het water tegen te gaan.

De Tubebarrier is getest op de TU Delft op de testlocatie Floodproof Holland.

Werking - Tubebarrier

De installatie van de Tubebarrier is heel eenvoudig

Voor de installatie heeft u geen pompen, elektriciteit en of veel mankracht nodig. De Tubebarrier laat zich snel en eenvoudig installeren zonder dat u kennis van de Tubebarrier hoeft te hebben. De Tubebarrier wordt geleverd in stevige kunststof boxen die eenvoudig gestapeld kunnen worden. In deze boxen zit alles wat u per unit nodig heeft voor de installatie. In elke box zit 10 meter waterkering die snel als een accordeon uit de box getrokken kan worden.

De plaatsing van de Tubebarrier is bepalend voor de werking hiervan. Maar er kan gezegd worden dat de Tubebarrier nagenoeg overal geïnstalleerd kan worden. Dus u kunt de Tubebarrier op een grasachtige ondergrond plaatsen maar ook over een harde ondergrond, zoals beton. In elke box zitten benodigdheden waarmee u de Tubebarrier kan installeren.

De verschillende units van 10 meter per stuk kunt u snel aan elkaar koppelen met een rits waardoor u de tijdelijke dijk zo lang kunt maken als nodig is of als u wenst. Deze tijdelijke dijk kan overstromingen stoppen tot een hoogte van 70 cm.

Ook bestaat de mogelijkheid om de units in gesloten aanhangers te bestellen waar 100 meter in zit. Op deze wijze kunt u de tijdelijke waterkering simpelweg gewoon “uitrijden”. Eén kilometer dijk kunt u binnen 1 uur op deze wijze op zijn plek rijden en dan is het alleen nog zaak om de Tubebarrier af te monteren. Vier personen zijn voldoende om de Tubebarrier volledige te installeren en werkend te krijgen.

Tijdelijke waterkering - Tubebarrier

Opslag in palletboxen

Vanwege de geringe frequentie waarmee de Tubebarrier gebruikt wordt is de opslag een belangrijk punt.  De Barriers bestaan uit elementen van 10 meter die als een harmonica opgevouwen in een palletbox zitten.

Opslag TubebarrierTien meter Tubebarriers kan door het harmonica-effect worden teruggebracht tot 60cm. De palletboxen hebben een formaat van 100 x 120 x 120 . Deze boxen wegen rond de 30 kg, de Tubebarrier zelf weegt ongeveer 60 kg. Totaal zit je hiermee ongeveer op de 90 kg per box van 10 meter waterkering. De palletboxen hebben een losse deksel die eenvoudig er af te halen is.

De boxen hebben sledes aan de onderkant waardoor ze eventueel door mensenhanden over graslanden of blubber getrokken kunnen worden . Met name op moeilijk begaanbare paden waar geen auto’s of dergelijke kunnen rijden is dit een uitkomst. De boxen kunnen eenvoudig gestapeld worden waardoor er een aanzienlijke ruimtebesparing plaatsvindt.

Het beste is om de Tubebarrier droog op te slaan. Een droge omgeving zorgt ervoor dat de eventuele restvocht in de boxen beter weg kan.

Ook bestaat de mogelijkheid om de tijdelijke waterkering in een gesloten aanhanger te bestellen met daarin 100 meter Barrier. Het gemak hierin zit hem in de installatietijd, deze wordt aanzienlijk verkort. Hierbij wordt de Tubebarrier simpelweg uitgereden en er hoeft alleen nog maar de voorflap gefixeerd te worden.

Het PVC doek is een soortgelijk doek wat ook op trailers van vrachtwagens gebruikt worden. Deze vrachtwagens rijden door weer en wind. Het materiaal gaat enorm lang mee en daardoor ook erg goed geschikt voor langdurige opslag van vele jaren.

Vragen over de opslag van de Tubebarrier? Neem gerust contact met ons op. 

Onderhoud van het ‘tube’ en de opslagboxen van de Tubebarrier is eenvoudig maar moet wel jaarlijks gebeuren.  Dit doen we uiteraard omdat we hier met een stuk veiligheid te maken hebben.

De Tubebarrier bestaat uit een versterkt materiaal en behoeft nagenoeg geen onderhoud. Wanneer de Tubebarrier gebruikt is moet deze uiteraard gecontroleerd, schoongemaakt en gedroogd worden.

Het is een gangbaar bestaand materiaal wat zich al vele jaren enorm heeft bewezen op sterkte, temperatuurschommelingen en is schimmel en rot vrij.  Wanneer de waterkering gebruikt is bij wateroverlast, is hij nadat het water weggetrokken is, nat en misschien vies. Aan de bovenkant van de Tubebarrier zitten ( ventilatie)gaten waarin je eenvoudig een (tuin) slang in kunt hangen om de binnenkant te reinigen. Doorgaans valt dit enorm mee omdat wanneer het waterniveau zakt, ook het water uit de Tubebarrier gaat. Hierdoor loopt ook het vuil wat er eventueel ingekomen is, er ook makkelijk weer uit. Het beste is om de Tubebarrier dan te laten drogen voordat hij weer in opslag gaat.

De Tubebarrier bestaat uit elementen van 10 meter en zitten in palletboxen. Dit zijn gesloten kunststof bakken waar de Tubebarrier droog in opgeslagen dient te worden. De reden hiervoor heeft te maken met het feit dat stilstaand water wat eventueel in de Tube zit kan gaan stinken.

“Advies is om 1 maal per jaar de elementen grondig te inspecteren op eventuele onvolkomenheden.”

Mocht u vragen en of suggesties hebben omtrent het onderhoud van de Tubebarrier neem dan gerust contact met ons op.

Tubebarrier-particulieren

Nog niet overtuigd van de Tubebarrier?

We kunnen het ons niet voorstellen, maar mocht u nog niet overtuigd zijn van de werking van de Tubebarrier schroom niet om contact met ons op te nemen. We vertellen er graag alles over en beantwoorden al uw vragen. Nog een extra voordeel: Ecoloss Barrier is 24/7 bereikbaar bij wateroverlast of overstromingsgevaar.